Søk
Close this search box.

Spørsmål og svar om Frøyalaksen

Hvor lenge er Frøya holdbar?

Alle pakker er merket med holdbarhetsdato. Holdbarhetstiden er basert på at du oppbevarer Frøya laks i kjøleskap ved 0-4 grader. Frøya laks kan brukes rå i hele holdbarhetstiden.

All Frøya packs have a use-by date printed on the label on the back of the pack. If you keep Frøya refrigerated at 0-4 degrees Celcius at all time, then you will be able to enjoy Frøya raw or cooked for the duration of the shelf life.

Frøya cannot vouch for the product quality beyond the use-by date.

Frøya laks kan ikke garantere for produktets kvalitet etter merket holdbarhetsdato.

Kan Frøya laks fryses?

Ja, hvis produktet har vært oppbevart ved riktig temperatur og den fryses før utløpsdato. Imidlertid er fersk Frøya laks alltid best. Den bør ikke oppbevares lengre enn 3 måneder i fryseren. Vi anbefaler at fisken tines i kjøleskap (0-4 grader). Frøya laks bør helst spises samme dag den er tint, men kan ligge noen dager avhengig av hvor tett opp til utløpsdatoen den ble frosset.

Hva er den rødbrune stripen på mid loin?

Stripen av mørkt fiskekjøtt på baksiden av Frøya mid-loin forekommer naturlig på denne stykningsdelen. Biologer kaller dette «rød muskel». Det har en høyere konsentrasjon av fett og fosfolipider. Sistnevnte er fettstoffer, som er viktige for oppbygging av cellemembraner i kroppen. Dette er faktisk den mest næringsrike delen av fisken og kan fint spises! 

Hva spiser laksen?

Oppdrettslaksen spiser tørrfôr formet som pellets. Fiskefôr skal ha riktig næringsinnhold, konsistens og smak, slik at fisken spiser, trives og vokser på en naturlig måte.

Rundt 70 prosent av fôret består av vegetabilske ingredienser, mens cirka 30 prosent kommer fra marine råvarer som fiskemel og fiskeolje. For oss er det viktig at fôret er skånsomt for miljøet. Vi krever at våre fôrleverandører kjøper soya som er sertifisert som bærekraftig. Det betyr at råvaren ikke er genmodifisert og ikke produsert i områder som er truet med avskoging.

Fiskeolje er fett fra fiskedeler eller fisk som ikke brukes til menneskemat. Fiskeolje har et høyt innhold av omega 3-fettsyrene EPA og DHA. Av ett kilo industrifisk produseres omtrent 80 gram fiskeolje.

Vegetabilske ingredienser i fiskefôr kommer fra planter som soya, solsikke, raps, solsikke, mais, favabønner og hvete. De vegetabilske produktene i fiskefôr er en god kilde til proteiner, karbohydrater og fett. Ingen ingredienser er genmodifiserte (GMO).

Fiskemel produseres av fiskehoder, fiskerygg og tilsvarende restprodukter som ikke kan brukes til menneskemat. Fiskemel inneholder proteiner og mineraler. Ett kilo industrifisk gir cirka 230 gram tørt fiskemel.

Fiskeproteinkonsentrat produseres av avskjær fra konsumfiskeindustrien.

Annet er vitaminer, mineraler, pigmenter og aminosyrer. Laksefôr inneholder også antioksidanten astaxanthin som tilsettes for å styrke laksens immunsystem og for å beskytte vevet i laksen. Det er også en kilde til vitamin A. Astaxanthin er stoffet som gjør laksen rød. I naturen får laksen astaxanthin i seg når den spiser krepsedyr.

 

Mer informasjon finner du på Laksefakta.no

Mer fakta om Frøya laks:

Ulike forpakningene til Frøya Laks

Frøya er trygg å spise rett fra pakken

Det er trygt å spise rå Frøya laks rett fra pakken uten å fryse den ned på forhånd.

Les mer

Hemmeligheten bak den perfekte spiseopplevelsen

Å spise Frøya er som å smake helt ferskfanget fisk. Vi fileterer, fjerner skinn og bein, kutter og pakker fisken bare få timer etter den er tatt opp av sjøen.

Les mer